Home

Producten     Nieuws     Ondersteuning     Verkooppunten     Shop     Contact          Français
Nieuws     Nieuwsarchief

Bogart SE – Vragen & antwoorden

Wat is Bogart SE?
Bogart SE is een nieuwe videomontagesoftware die eerst zal worden vrijgegeven samen met de nieuwe montagesystemen S-4000 en S-4000 Pro. Daarna zullen gebruikers van de Renommee (PLUS) en de Solitaire (PLUS) de gelegenheid krijgen hun systeem op te waarderen met nieuwe videohardware (de `Ultra´ kaart) en vervolgens ook over te stappen op Bogart SE. Daarna zal Bogart SE ook worden vrijgegeven voor de draagbare Casablanca's Liberty en de T-3000-reeks.

Dit alles zal uiteraard resulteren in nieuwe mogelijkheden en, uiteraard, enkele vragen. We hebben de vragen die de afgelopen weken het meest werden gesteld samengebracht en stellen u hierbij enkele beknopte en begrijpelijke antwoorden voor.

Hoe krachtig is de S-4000 in vergelijking met vorige systemen?

Kunt u me wat informatie geven over de technologie die in de S-4000 is gebruikt? Wat maakt dit apparaat zo speciaal?
De S-4000 is bijzonder krachtig en bijna geruisloos. Het besturingssysteem is vervangen door het populaire Linux. Het is echter nog steeds een gesloten apparaat met fijn afgestelde en overeenstemmende hardware en software. Intern maakt het systeem gebruik van een `I-Frame-only´-formaat. Hierdoor wordt het mogelijk elk beeld afzonderlijk perfect te bewerken en te knippen. Een gelijktijdige weergave via DVI- (of VGA) uitvoer naar een LCD- of Plasma- scherm behoort ook tot de mogelijkheden.

De Nexperia-chipset van NXP vormt de kern van de uitvoer in hoge definitie via DVI/HDMi en vervangt de vorige standaarddefinitie-chip van Ccube.

Het is bovendien ook mogelijk video´s naar andere formaten te exporteren. Het Linux-systeem maakt gebruik van het volledige potentieel van de Dual Core processors die bij de S-4000 worden gebruikt. De veel grotere rendering-snelheid maakt de vertraging die door realtime-effecten wordt veroorzaakt (zonder Ccube-chip), verwaarloosbaar omdat de effecten vliegensvlug worden berekend op de achtergrond.

Welke videoformaten ondersteunt Bogart SE
Dit ziet u in deze tabel:

Ondersteund formaatResolutie
Analoge bronPAL of NTSC (4:3, 16:9)
SD (digitaal)PAL of NTSC (4:3, 16:9)
HDV (MPEG-2)720p & 1080i (1280x720 & 1920x1080, 1440x1080)
AVCHD (MPEG-4)1080i (1920x1080, 1440x1080)
XDCam (MPEG-2)1080i (1920x1080, 1440x1080)

De ondersteunde formaten hierboven geven u heel wat flexibiliteit wanneer u een camcorder koopt. Nieuwe XDCam-modellen zoals de Sony XD1E worden ondersteund van bij de lancering van Bogart SE, dankzij de Firewire-overdracht van deze camera. Ondersteuning voor XDCam-kaarten wordt toegevoegd in een latere gratis update. Daardoor zal het ook mogelijk worden om rechtstreeks gegevens te lezen vanaf de SxS-kaart.

Wat is het verschil tussen de twee HD-formaten `HDV´ en `AVCHD´?
HDV slaat video's met hoge resolutie op in Mpeg2 terwijl AVCHD Mpeg4-compressie gebruikt. HDV wordt gewoonlijk overgedragen via Firewire, AVCHD gewoonlijk via USB. Bogart SE ondersteunt beide zonder problemen.

Het nieuwe XDCam-formaat van Sony is vergelijkbaar met het HDV-formaat, en ondersteunt ook een resolutie van 1920x1080i en een grotere gegevensdoorvoersnelheid (35 Mbit tov. 25 Mbit).

Ondersteunt Bogart SE opslagkaarten
Ja, via een externe kaartlezer die wordt aangesloten op de USB-poort van het apparaat. U kunt ook kaarten of zelfs harde schijven als bron gebruiken. Bogart SE zal de gevonden gegevens gewoon importeren.

Bovendien is het ook mogelijk om JPEG-foto's te importeren.

Kan ik HDV- en AVCHD-materiaal mengen in een project?
Ja, de video wordt intern omgezet in een formaat dat alleen gebruik maakt van I-frames. Hierdoor is het mogelijk om beide gegevenstypes te gebruiken in een project. De uiterst hoge gegevensdoorvoersnelheid van het interne formaat leidt in alle gevallen tot uitstekende kwaliteit.

Welke mediaformaten ondersteunt Bogart SE?
Er kunnen verschillende videoformaten worden geïmporteerd of geëxporteerd via USB of schijf (CD/DVD/BD). Er worden ongeveer 700 exportformaten voorbereid, waaronder generische formaten zoals AVI, H264, WMV etc. Sommige formaten worden zelfs specifiek gedefinieerd voor Youtube, verschillende mobilofoons (GSM's) of PDA's.

Is het nodig een video te converteren, nadat hij is opgenomen?
Nee, video wordt rechtstreeks omgezet naar het interne enkelframeformaat van de S-4000. Onmiddellijk tijdens de opname.

Zowel SD- als HD-opnames zijn mogelijk.

Wat is het verschil tussen een nieuwe S-4000 en een Renommee of Solitaire met een `Ultra´-kaart die allebei Bogart SE draaien?
Samengevat de twee S-4000-montagesystemen zijn duidelijk sneller dankzij hun nieuwe ontwerp en hun modernere moederborden. Bovendien zijn ze ook veel stiller, dankzij `Whisper Edit 2´ dat gedeeltelijk gebruik maakt van passieve koelingstechnologie. De afmetingen van een S-4000 zijn ook compacter en er is een bijkomende aansluiting voor een koptelefoon.

Wat videobewerking betreft (softwaremogelijkheden, HDV, AVCHD, uitvoerformaten, etc.), bieden de opgewaardeerde Renommee en Solitaire dezelfde mogelijkheden als een nieuwe S-4000.

Welke verschillen zijn er op het gebied van aansluitmogelijkheden tussen de S-4000 en de opgewaardeerde Renommee en Solitaire?
In beide gevallen maakt het videomontagesysteem gebruik van analoge aansluitingen, en ook van Firewire en USB 2.0. De S-4000 is voorzien van een DVI-uitgang, een digitale audio-uitgang en een koptelefoonaansluiting. Een Renommee of Solitaire met `Ultra´-kaart heeft een DVI-uitgang en een digital audio-uitgang, maar heeft geen koptelefoonaansluiting.

Wat kunt u me vertellen over de monitormodi van de S-4000 of de `Ultra´-upgrades?
Er zijn twee verschillende dual-monitormodi:
VGA + analoog (scart)
VGA + DVI

Gelijktijdig gebruik van DVI en analoog is niet mogelijk.

De enkelmonitormodus kan als volgt worden ingesteld:
DVI (576p, 720p, 1080i)
VGA
Analoog (SCART)

Welke mogelijkheden heeft de Blu-ray-brander in een S-4000 of een opgewaardeerde Renommée of Solitaire?
Eerst en vooral is Arabesk nog steeds het instrument voor DVD-authoring. Anderzijds worden Blu-rays vanuit Bogart SE zelf gebrand.

De Blu-ray gedraagt zich eigenlijk zoals een reuzegrote DVD-brander. U kunt Mpeg2- of Mpeg4-gegevens naar een Blu-ray-schijf schrijven. Deze kan dan worden afgespeeld op heel wat PC’s of op een Playstation 3 (in DIVX-formaat).

Deze Blu-ray-schijven kunnen uiteraard ook op het montagesysteem worden afgespeeld. U kunt ook PAL/NTSC SD-video’s (en niet alleen HD) naar een Blu-ray-schijf wegschrijven.

Afspelen van commerciële Blu-ray-schijven is niet mogelijk. DVD (single en dual layer) en opnemen/afspelen van CD’s blijft ongewijzigd. Er wordt afgespeeld via de analoge uitgang en de DVI- of VGA-uitgangen.

Opmerking: om een Renommée of Solitaire uit te rusten met een Blu-ray-brander is de PLUS-versie vereist. Alleen deze systemen zijn voorzien van de S-ATA-poort die vereist is voor de brander. In een aantal gevallen zal er voor een `niet-PLUS´ systeem dus een uitwisseling van het moederbord moeten plaatsvinden, maar dit zal ook leiden tot hogere algemene prestaties.

Dit is alleen relevant voor Blu-ray met de `Ultra´-kaart in alle versies van Renommee en Solitaire.

Beide S-4000-systemen kunnen worden besteld met een Blu-ray-brander.

Hoeveel video kan ik opnemen op een S-4000 of opgewaardeerde Renommée of Solitaire in HD-kwaliteit?
Ruw geschat is er voor het opslaan van HD-video in ons eigen formaat ongeveer 60 Mbit per seconde nodig, of ongeveer 2 keer zoveel als voor de SD-capaciteit.

Een harde schijf van 1000 GB kan dus projecten opslaan met een lengte die vergelijkbaar is met een harde schijf van 500 GB met SD-projecten (dat is dus ongeveer 35 uur).

Er kunnen zowel SD- als HD-beelden worden opgeslagen.

Is het mogelijk de capaciteit van de harde schijf van de S-4000 te vergroten?
Hiervoor werken we momenteel aan een backup-oplossing (te vergelijken met de huidige Smart Edit-systemen) en aan de mogelijkheid om externe harde schijven aan te spreken, waardoor het zelfs mogelijk zou worden om direct op deze schijven te monteren. Dit is een toekomstige uitbreiding waar we momenteel nog aan werken.

Wat is de aangekondigde archiveringsfunctionaliteit voor Bogart SE?
Er zal een archiveringsmogelijkheid zijn voor video, audio en foto’s die vanuit gelijk welk project toegankelijk zullen zijn. Het is een soort bibliotheek die geleidelijk zal groeien met vaak gebruikte scènes of samples (zoals intro’s, (eind-)generieken, muziek, JPEG-afbeeldingen). Deze functie wordt momenteel ontwikkeld en zal later aan de software worden toegevoegd, na de eerste versie.

Is er een manier waarop ik mijn Smart Edit-montageproject kan overzetten om dan verder te werken op een systeem met Bogart SE zoals de S-4000? Kan ik gegevens uitwisselen met een PC?
Smart Edit-video’s kunnen worden geëxporteerd met behulp van Disk-Transfer of de DV-backupfunctie van Smart Edit 7. Een systeem met Bogart SE kan deze gegevens dan importeren.

Op deze manier kunnen gegevens ook met een PC worden uitgewisseld. U kunt ook de Firewire-poort gebruiken om video uit te wisselen (uiteraard met een PC die is voorzien van de vereiste hardware). Daarnaast zijn er nog andere opties voor gegevensoverdracht in ontwikkeling.

Welke actuele software-uitbreidingen voor Smart Edit zijn compatibel met Bogart SE?
We kunnen reeds zeggen dat op het moment van de release, een groot deel (ongeveer tweederde) van de uitbreidingen voor Smart Edit compatibel zullen zijn met Bogart SE. Enkele bijzonder speciale softwareproducten zoals Quadcam, Columbus 2 of CBPaint moeten worden aangepast, maar de desbetreffende ontwikkelteams hebben reeds bevestigd dat ze werken aan de overdracht en aanpassing van hun producten aan het nieuwe hardwareplatform.

Ongeveer 95% van de functies die specifiek voor Smart Edit 7 zullen reeds bij de start in Bogart SE zijn opgenomen.

Bent u van plan om Bogart SE uit te brengen voor andere hardware dan de hierboven vermelde?
Hier zijn geen plannen voor. De hardware van oudere systemen zoals Avio, Kron of Prestige is niet toereikend – en het is niet mogelijk de `Ultra´-kaart te plaatsen vanwege de aard van de hardware. Hierdoor zou de vereiste DVI-uitvoer verdwijnen waardoor HD-weergave onmogelijk zou worden.

Wat zal er gebeuren in de toekomst met Smart Edit op bestaande Casablanca-systemen?
Er zijn verdere ontwikkelingen gepland voor Smart Edit, bijvoorbeeld Smart Edit 8.

Er zijn ook uitbreidingen in de maak voor Smart Edit en Bogart SE. Een aantal hiervan zullen worden voorgesteld op de IFA-handelsbeurs tijdens de zomer.

Wat kunt u me vertellen over toekomstige ontwikkelingen voor Bogart SE?
Naast de huidige software-uitbreidingen zullen we ook in de toekomst de software blijven uitbreiden.

Net zoals we het altijd hebben gedaan in het verleden, zullen kleinere updates gratis beschikbaar zijn. Elk jaar zullen we ook een `full´-update uitbrengen met nieuwe en opwindende mogelijkheden – dit zal betalend zijn.

Tot slot willen we er ook graag op wijzen dat een aantal genoemde functies en mogelijkheden niet beschikbaar zullen zijn bij de release van de S-4000, maar dat ze in een later stadium aan een update van Bogart SE zullen worden toegevoegd.

Wetter, 03.04.2008 – onder voorbehoud van veranderingen


Laatst bijgewerkt op:
Woensdag 23 april 2008
© 2008 MacroSystem Benelux
Imprint